Letter to Parliament about Hybrid Tax Structures

Published: August 22, 2019

In a letter to the Members of Parliament of the Standing Committee for Finance the AmCham Tax Committee has asked for attention for the negative impact of EU tax regulation on the Dutch investment climate. The Tax Committee advocates that hybrid structures for real investments in the Netherlands that do not exclusively lead to tax avoidance, must be protected. A technical hearing in the Parliament with State Secretary Menno Snel about this topic has been planned for upcoming September 11. A copy of the letter (in Dutch) is available below.

Amsterdam, 21 augustus 2019

 

Geachte heer, mevrouw,

Het voorstel “Wet implementatie tweede EU-Richtlijn antibelastingontwijking” is voor het zomerreces ingediend bij de Tweede Kamer. Op 11 september verzorgt de staatssecretaris van Financiën een korte technische briefing voor uw commissie en daarmee vangt de parlementaire behandeling aan. Nu de voorgestelde maatregelen weloverwogen en zonder motivering van toepassing zijn op alle verschijningsvormen van hybride structuren, ongeacht of er sprake is van belastingontwijking, vindt de Tax Committee van The American Chamber of Commerce in Nederland (AmCham) het belangrijk uw commissie als volgt te informeren.

Amerikaanse multinationals structureren hun investeringen in ons land vaak via hybride structuren, bijvoorbeeld via de zogenaamde CV/BV. Anno 2019 is van belastinguitstel -of ontwijking door middel van dergelijke hybride structuren nauwelijks sprake meer; ook de buitenlandse winst van dochtermaatschappijen van Amerikaanse multinationals wordt thans immers jaarlijks in de Amerikaans heffing betrokken, ongeacht of die winst daadwerkelijk uitgekeerd wordt. De brede, mechanische werking van de voorgestelde maatregelen houdt met deze nieuwe omstandigheden evenwel geen rekening, en deze structuren worden dan ook hard getroffen. Aldus worden Amerikaanse multinationals gedwongen hun Nederlandse hybride structuren te herzien. Dit geschiedt vaak tezamen met een bredere herziening van het internationale profiel van de groep, mede naar aanleiding van de Amerikaanse belastingherziening.

AmCham is bezorgd over de gevolgen van deze mechanische aanpak, waardoor ook hybride structuren zonder ontwijkingsmotief worden getroffen en Nederland niet langer een vanzelfsprekende vestigingsplaats blijft voor Amerikaanse investeerder. Uit een studie van het Ministerie van Financiën naar de gevolgen van de voorgestelde maatregelen blijkt dat Amerikaanse bedrijven die gebruik maken van deze hybride structuren in Nederland niet minder dan 77.600 werknemers in dienst hebben.1 Voor bijna de helft van deze werknemers – de zgn. mobielen – zou de werkgelegenheid op de tocht komen te staan als gevolg van de voorgestelde wetgeving. Indien ook rekening wordt gehouden met indirecte werkgelegenheidseffecten, aldus de analyse van het ministerie, zetten de aangekondigde maatregelen niet minder dan 50.000 tot 100.000 (in)directe banen op de tocht.

De mogelijke gevolgen voor de Nederlandse arbeidsmarkt en werkgelegenheid van de voorgestelde maatregelen zijn derhalve fors. Een verlies van 50.000 (in)directe banen komt overeen met zo’n 40% van alle nieuwe banen die in de periode 2010-2016 in Nederland zijn gecreëerd door buitenlandse multinationals (ruim 130,000 banen, zie “Multinationals en niet-multinationals in de Nederlandse economie”, CBS 2018). Uit de Memorie van Toelichting blijkt dat het kabinet verwacht dat deze maatregelen op de lange termijn niet leiden tot een hogere werkloosheid; de arbeidsmarkt zou zich aanpassen aan de gewijzigde omstandigheden. Deze verwachting stelt AmCham echter niet gerust. Nog afgezien van de wenselijkheid om proactief werkgelegenheid te reduceren in aanloop naar een mogelijke globale economische neergang, ligt in die verwachting besloten dat het Nederlandse vestigingsklimaat ook in de toekomt concurrerend blijft. Dat is echter niet het geval, aldus de auteurs van voornoemde studie. Door de maatregelen wordt “Nederland een minder aantrekkelijke vestigingsplaats voor Amerikaanse bedrijven [..], zodat meer banen op termijn zullen verdwijnen doordat bedrijven hun centrale functies (hoofdkantoren) verplaatsen naar alternatieve, lager belastende, locaties.”

1 Zie de bijlage beschikbaar op https://www.rijksoverheid.nl/documenten/wob-verzoeken/2017/03/27/besluit-op-wob-verzoek-over-cv-bv-structuren-en-informele-kapitaalrulings vanaf bladzijde 61.

Tegen deze achtergrond is het dus van belang de nadelige gevolgen van de voorgestelde maatregelen (in samenloop met de Amerikaanse belastingherziening) zoveel mogelijk te beperken. Hybride structuren voor reële investeringen in Nederland die overigens niet leiden tot belastingontwijking -of uitstel, zouden moeten worden ontzien.

Artikel 12 van de preambule van de Europese richtlijn uit hoofde waarvan de maatregelen nu worden voorgesteld bepaalt het volgende: “Ter wille van de proportionaliteit is het noodzakelijk om alleen de gevallen aan te pakken waarin het risico van belastingontwijking door het gebruik van hybride mismatches aanzienlijk is.” Die Europese opdracht tot proportionaliteit staat haaks op de thans voorgestelde objectieve, mechanische maatregelen.

AmCham spreekt de hoop uit dat uw commissie een lans wil breken voor een aanpassing van de voorgestelde maatregelen, zodat deze regels slechts van toepassing worden op gevallen waarin inderdaad sprake is van belastingontwijking- of uitstel. Zo’n proportionele maatregel zou eenvoudigweg kunnen worden gevonden in een additionele tegenbewijsregeling.

Met de dividendbelasting -en liquidatieverliesdossiers heeft het grootbedrijf veel krediet verspeeld in uw commissie. AmCham heeft hiervoor begrip, maar roept ook op tot zorgvuldigheid ter zake van het Nederlandse vestigingsklimaat voor buitenlandse investeerders. Volgens de statistieken van het CBS zijn het buitenlandse multinationals die nieuwe banen in Nederland creëren. Ook voeren deze bedrijven in ons land relatief veel innovatief onderzoekswerk uit. Om een investeringsklimaat te behouden dat nu en op de langere termijn voor economische groei en werkgelegenheid zorgt, blijft een uitnodigend fiscaal regime noodzakelijk.

Hoogachtend,

A.C. van der Linde

Chair AmCham Tax Committee

 

 

Letter to Parliament about Hybrid Tax Structures