Tax Committee Responds to Report on Taxation of Multinationals

Published:

On April 15, a report by the Commission ter Haar on the taxation of multinationals was presented to Parliament (Rapport ‘Op weg naar balans in de vennootschapsbelasting‘). In the report, recommendations are made to increase the tax rate for multinationals. Today, AmCham's Tax Committee responded to the report in a letter to Hans Vijlbrief, State Secretary for Finance - Tax Affairs and the Tax Administration. A copy of the letter (in Dutch) is available below.

 

 

Amsterdam, 21 april 2020


Betreft: Balans in de vennootschapsbelasting


Geachte heer Vijlbrief,

Met grote interesse heeft AmCham kennisgenomen van het recent gepubliceerde rapport "Balans in de vennootschapsbelasting" van de adviescommissie Belastingheffing van multinationals. Deze commissie, bestaande uit een heterogene groep fiscale wetenschappers, economen en ambtenaren, komt op basis van objectieve data tot de conclusie dat Amerikaanse multinationals in Nederland niet minder belasting betalen dan binnenlandse ondernemingen. Integendeel: van de in zeven categorieën opgedeelde belastingplichtigen, kennen de Amerikaanse multinationals de hoogste effectieve belastingdruk.

Het rapport beschrijft dat Amerikaanse multinationals in Nederland ten minste EUR 2,9 miljard vennootschapsbelasting afdragen in 2017 (blz. 51). Ten minste, want volgens de CbCr statistieken van de Amerikaanse fiscus zou dat bedrag in 2017 zelfs USD 4,1 miljard (EUR 3,6 miljard) zijn. Kijken we naar de positie nog te betalen belasting in 2017, dan stijgt het bedrag zelfs naar USD 5,3 miljard (EUR 4,7 miljard).[1] Hoe dan ook, niet minder dan twaalf tot negentien procent van de Nederlandse vennootschapsbelastingopbrengst wordt afgedragen door Amerikaanse multinationals. Een substantiële bijdrage door Amerikaanse bedrijven, derhalve.

Het betreft een relatief hoge bijdrage. In Nederland zijn 203.000 werknemers in dienst bij Amerikaanse multinationals, ongeveer vier procent van het totale aantal werkzame personen (CBS, 2017 - zie bijlage). De commissie concludeert dan ook dat de toegevoegde waarde van de aanwezigheid van een Amerikaanse multinational groot is.

AmCham onderschrijft die conclusie en voegt daaraan toe dat Amerikaanse ondernemingen jaarlijks 580 miljoen euro investeren in onderzoek en experimentele ontwikkeling, ruim een derde van de totale investering in dergelijk onderzoek door buitenlandse ondernemingen in Nederland (en 12% van het totaal - CBS, 2017). Daarnaast creëerden Amerikaanse ondernemingen in de crisis van 2009-2013 niet minder dan 32.000 nieuwe banen in Nederland, meer dan de helft van de totale hoeveelheid nieuwe banen bij buitenlandse ondernemingen in die periode. De groei van de werkgelegenheid door deze buitenlandse investeringen was zeer welkom, want het compenseerde de 209.000 banen die in dezelfde periode verloren gingen bij het nationale bedrijfsleven (CBS, 2017).

Deze feiten onderschrijven het grote belang van Amerikaanse multinationals voor de welvaart en economische groei van Nederland. Dit belang is de afgelopen jaren uit beeld geraakt. Mede onder druk van Brussel werd het met grote zorg opgebouwde en vermaarde Nederlandse fiscale vestigingsklimaat voor Amerikaanse bedrijven stap voor stap afgebroken. Naar nu wederom blijkt ten onrechte: Amerikaanse multinationals dragen hun fair share bij.

Deze feiten bevestigen dat de balans in de vennootschapsbelasting ten aanzien van Amerikaanse multinationals niet zoek is. AmCham is dan ook teleurgesteld dat een aantal voorgestelde maatregelen in de basisvariant toch weer effectief de vestiging van nieuwe Amerikaanse multinationals in Nederland blokkeert, dan wel bestaande multinationals aanspoort tot heroverweging van hun commitment aan Nederland. AmCham vindt het moeilijk te begrijpen dat, terwijl Amerikaanse bedrijven hun substantiële bijdrage leveren (zeker in relatie tot het aantal medewerkers), het advies op dit punt zo uit balans is.

Juist nu, aan de vooravond van een zware economische storm, is het van groot belang dat de Nederlandse regering uitdraagt dat Nederland nog altijd de gateway to Europe is voor Amerikaanse multinationals. Nieuwe investeringen ondersteunen de werkgelegenheid, innovatie en welvaart. De adviezen van de commissie moeten worden beoordeeld vanuit het perspectief van, en afgesteld op, het behouden en aantrekken van nieuwe buitenlandse investeringen.

Wat betreft de ondersteuning van het bedrijfsleven op korte termijn als gevolg van de COVID-19 epidemie, zou de regering nog kunnen overwegen fiscale maatregelen te introduceren die de liquiditeit bevorderen. Te denken valt aan onbeperkte verliesverrekening, willekeurige afschrijving op bedrijfsmiddelen en/of uitstel van de implementatie van de voorgestelde wijzigingen ter zake van de liquidatieverliesregeling.

Graag zouden wij op korte termijn nader met u van gedachten wisselen.

Hoogachtend,

A.C. van der Linde
Chair, Tax Committee

 

[1] https://www.irs.gov/statistics/soi-tax-stats-country-by-country-report

 

Bijlage:           CBS Statline, Buitenlandse zeggenschap bedrijven in NL, 2017
 

Image removed.

 

 

 

Letter to Ministry of Finance About COVID-19 and International Employees